• Hediye Çeki
  • info@maderurunleri.com.tr
  • info@maderurunleri.com.tr
ilk ruhsat
lider marka
kadayif
Ücretsiz Kargo
Glutensiz Yaşam Sağlıklı Yaşamdır
ilk ruhsat
lider marka
kadayif
Glutensiz Yaşam Sağlıklı Yaşamdır
Ücretsiz Kargo

Yeni Ürünler

Düşük Proteinli Et Aromalı Köfte Harcı

Düşük Proteinli Et Aromalı Köfte Harcı

İçindekiler: Patates nişastası, Tapioca nişastası, mısır nişastası, dekstroz, sodyum bikarbonat, kıv..

13,00TL

Düşük Proteinli Hamburger Ekmeği

Düşük Proteinli Hamburger Ekmeği

İçindekiler: Düşük proteinli un Mader® Düşük Proteinli Un karışımı, maya, tuz, şeker, bitkisel yağ (..

7,50TL

Glutensiz Tuzlu Kraker

Glutensiz Tuzlu Kraker

İçindekiler: Mader® Glutensiz Un Karışımı, yumurta, yoğurt,tuz,şeker, bitkisel yağ (Ayçiçek)...

14,00TL

Glutensiz Kakaolu Puding

Glutensiz Kakaolu Puding

İçindekiler: Glutensiz mısır nişastası, şeker, kakao (% 0,12), kıvam artırıcı (guar gum), aroma veri..

10,50TL

Glutensiz Mısır Nişastası

Glutensiz Mısır Nişastası

Glutensiz Mısır Nişastası İçindekiler:Mısır..

8,00TL

Glutensiz Sade Hazır Kek Unu

Glutensiz Sade Hazır Kek Unu

İçindekiler: Mader® Glutensiz Un Karışımı, vanilya, şeker. Hazırlanışı: Malzemeler: 3 yumurta, 1,5 ç..

7,50TL

Glutensiz Hamburger Ekmeği

Glutensiz Hamburger Ekmeği

Glutensiz Hamburger Ekmeğiİçindekiler: Mader® glutensiz un karışımı, su, maya, bitkisel yağ (ayçiçek..

7,00TL

Glutensiz Vanilyalı Puding

Glutensiz Vanilyalı Puding

İçindekiler: Glutensiz mısır nişastası, şeker, kıvam artırıcı (guar gum), aroma verici (vanilya)Hazı..

9,50TL


Çölyak Hastalığı Nedir?


Günümüzden 9 bin yıl önce Neolitik Çağ’da kurulan Çatalhöyük’te tarım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte Çölyak hastalığının ortaya çıktığı düşünülmektedir.Bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan genetik bir hastalıktır.


Çölyak Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıktı?


Günümüzden 9 bin yıl önce Neolitik Çağ’da kurulan Çatalhöyük’te tarım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte Çölyak hastalığının ortaya çıktığı düşünülmektedir.



Hastalığı Oluşturan Faktörler


•Çölyak hastalığının genetiktir. Çölyak hastalığı tanısı konan kişilerin birinci derece akrabalarında % 5-10 oranında çölyak gelişebilir. •Hastalığın cinsiyet ve yaş ayrımı yoktur. Yani çocukluk hastalığı değildir; her yaşta ortaya çıkabilir.




Hastalığı Ortaya Çıkaran Faktör: Gluten


Gluten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Yaygın olarak buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur.


Gluten;


• hamurun güçlü yapısını oluşturan, • ekmek yapımı esnasında oluşan ağsı yapıyı oluşturan, • mayalanma esnasında havayı tutarak hamuru şişiren • ve fazla su tutma özelliği sayesinde ekmeğin bayatlamasını yavaşlatan bir protein türüdür.


Gluten; glutenin ve gliadin proteinlerinden meydana gelir.




Gluten Sindirimi


Gluten, birçok sağlıklı bireyin mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen bir proteindir.


Bunu ince bağırsaktaki villuslar sayesinde yapabilir. Ancak daha önce de bahsedildiği gibi bu yapılar Çölyak hastalarında besin alımı sırasında bağışıklık sistemi bir karşılık olarak kaybolur ve bağırsak duvarı düzleşir. Bu düzleşme sonucunda protein emilimi yapılamaz ve protein kana geçmeden gluten zararlı bir yapıya dönüşür.



Çölyak Hastalığı Belirtileri


Genel olarak görülen belirtiler şunlardır: •



Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntülerdir.



Çölyak'ın tek tedavisi: Glutensiz Diyet


Çölyak hastaları içeriğinde gluten bulunmayan gıdalar tüketmek zorundadır.
Bu gıdaların içeriğinde; • pirinç,
• mısır,
• yulaf,
• nohut,
• sorghum (darı), • greçka (kara buğday), • amaranth,
• kinoa,
• teff gibi hammaddeler bulunabilir.


Ürünün içeriğinde gluten bulunmaması bu diyet için yeterli değildir.
Kullanılan ekipmanların glutenli ürünler için kullanılmaması gerekir. Örneğin; normal ekmek kesmek için kullanılan bıçağı glutensiz ekmeğe sürdüğünüzde bulaşan riskini arttırmış olursunuz.
Örneğin; fabrikanın paketleme ünitesinde glutenli ürünü paketleyip bir sonraki vardiyada glutensiz bir ürünü paketlerseniz bulaşan riskini arttırmış olursunuz.


Türkiye'de Çölyak Hastalığı



Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı % 1 ile ‰ 3 arasında değişmektedir. 250.000 – 750.000 arasında Çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunun %10’una (67.683 kişiye) tanı konulmuştur. (Sağlık Bakanlığı – Nisan 2015)


*Tabloya bakıldığında bu hastalığın belli bir bölgede toplanmadığını göreceksiniz.